PODMLAĐIVANJE

Podmlađivanje vlastitom krvnom plazmom

Podmlađivanje vlastitom krvnom plazmom je naziv za PRP metodu (eng. platelet rich plasma) što znači korišćenje krvne plazme koja je bogata trombocitima, i predstavlja terapijski postupak koji se koristi dugi niz godina kod veoma zahtevnih stanja i oboljenja.

PRP je deo krvi koji sadrži aktivirane trombocite u plazmi. Centrifugiranjem krvi, a potom i plazme koja je bogata trombocitima, povećava se koncentracija trombocita na četiri do sedam puta tako da se na kraju postupka u 1 mikrolitru nalazi 1,7 miliona trombocita. Centrifugiranjem krvi pobuđuju se trombociti, pa od trombocita koji izgledaju kao diskoidne pločice – postaju “čupava” telašca.

PRP metodom koncentrovane faktore rasta unosimo u kožu i oni pokazuju izuzetno dejstvo na podmlađivanje. Normalnom cirkulacijom koja postoji u koži, nije moguće dopremiti visoke koncentracije faktora rasta kao što je to moguće ubrizgavanjem plazme iglicom. Inače, faktori rasta imaju višestruku ulogu u održavanju homeostaze u organizmu. Jedna od uloga je da prenesu signale na lokalne ćelije mezenhima i epitela, pokrenu ih na migraciju, na deobu i na povećanu produkciju kolagena i matriksa.
Rejuvenation

Primena PRP-a u estetskoj hirurgiji je veoma komforna metoda. Iz 70 cm³ sopstvene krvi pacijenta, dobija se sasvim dovoljna količina PRP-a za podmađivanje čitavog lica i vrata. Dobija se svež preparat krvi, bez dodataka i konzervansa koji daje izuzetan efekat na produkciju kolagena i pojavu mladih krvnih sudova u koži.

Koža tako dobija više kiseonika, hranljivih materija i bolju hidrataciju. Dolazi do produkcije kolagena što popravlja strukturu kože, čini je mlađom. Koža postaje glatka, elastična i zategnuta a bore se smanjuju. Dakle, onaj potencijal koji nose vaši trombociti kroz krvne sudove sad postaje dostupan i vašoj koži samo u daleko većoj koncentraciji.

PRP se aplikuje veoma tankim iglicama, a procedura traje nekoliko minuta

Efekti ove terapije su primetni posle petnaestak dana. Preporučuje se da se drugi tretman uradi mesec dana posle prvog, da se sledeći uradi tri meseca kasnije, zatim posle šest meseci i posle godinu dana. PRP (eng. platelet rich plasma) se uspešno koristi kao filer zajedno sa matičnim ćelijama.

Koristi se za podmlađivanje lica, vrata, dekoltea, nadlanica i nadlaktica, dela oko kolena, unutrašnjeg dela butina, stomaka. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa opadanjem kose. Veoma dobri rezultati se postižu ubrizgavanjem ovako pripremljene plazme u vlasište čime se značajno popravlja rast kose.

Tretman se preporučuje osobama koje imaju opuštenu kožu sa plićim ili dubljim borama. Kod starijih osoba, PRP metodom se može odložiti fejslifting face lifting. Kod mlađih osoba PRP se preporučuje za smanjenje ožiljaka od akni. Jedina vidljiva neprijatnost posle tretmana je neznatno crvenilo u predelu regije koja je tretirana kao i sitni ubodi. Ti efekti postaju neprimetni trećeg do petog dana od tretmana.

Podmlađivanje ruku, dekoltea, vrata i lica

Iako se trudimo izgledati mlađe, prave godine otkrivaju ruke koje gube volumen, ruke s izraženim krvnim sudovima i sve većim staračkim pegama. Ni potpuni anti-aging tretman lica i tela ne može sakriti znakove starenja ruku. Ubrizgavanjem Restylane Vitala, vraćamo rukama volumen, vraćamo koži ruku elastičnost. Tretmani su brzi i bezbolni i bez neželjenih efekata. Ovi „skinboosteri“ se injektiraju kroz tanke igle i ponekad kroz posebni mezo-pištolj. Ovo je prava medicinska mezoterapija. Tri tretmana sa razmacima od 2 nedelje između svakog tretmana su potrebna.

Ove injekcije podstiču rast vašeg prirodnog kolagena u ovim regijama i rezultati su fantastični. Iste rezultate ovom metodom postižemo na dekolteu, bore na grudima i između grudi nestaju, koža je više elastična, a one dosadne „jutarnje bore“ se više ne pojavljuju. Kako bismo doveli anti-aging ruku i dekoltea do savršenstva, staračke pege nepovratno uklanjamo pomoću lasera.

Podmlađivanje kože (Restylane Vital)

Podmlađivanje ruku, dekoltea, vrata i lica

Do sada je uvek bilo moguće pomladiti lice pomoću plastične hirurgije ili nehirurških procedura, ali bi problem nezategnutih ruku, naboranog vrata i dekoltea odao stvarne godine. Uz pomoć Restylane Vitala i Restylane Vital Light-a taj problem sada možemo uspešno rešiti pomlađujući i te delove tela.

Šta je Restylane Vital i na koji način funkcioniše?

Restylane Vital Light je jedna od poslednjih inovacija iz Q-MED-ovog asortimana koji je nastao uz pomoć njihove jedinstvene NASHA tehnologije. Nije pravi filer, jer mu je funkcija u tome da nadomešta hijaluronsku kiselinu koju je telo prestalo prirodno proizvoditi, a kao što se pokazalo u početnim medicinskim studijama, uz aplikaciju Restylane proizvoda, dolazi do proizvodnje novog kolagena u koži. Jednostavno rečeno, Restylane Vital i Restylane Vital Light rade hidrataciju iznutra i osiguravaju dugotrajnu vlažnost tretiranim područjima na način koji skupocene kreme ne mogu nikada postići.

Hijaluronska kiselina, kojoj je najvažnija funkcija vezivanje i prenošenje vode, s godinama gubi tu sposobnost i stoga postaju vidljivi najuočljiviji znaci starenja: bore, grubost kože, manjak jedrosti, gubitak elastičnosti i ispupčene (vidljive) vene. Preterano izlaganje suncu doprinosi starenju i dehidrira kožu budući da UVA zračenje direktno smanjuje prirodnu hijaluronsku kiselinu. Pored svega toga, godine života i fotostarenje smanjuju proizvodnju elastina i kolagena u koži, što doprinosi starenju kože. Restylane Vital tretmani zamenjuju izgubljenu hijaluronsku kiselinu i kolagen, hidrirajući kožu iznutra, ispunjavaju i pomlađuju zrele ruke, dekolte i lice.

Kakav je postupak i koliko traje rezultat?

Restylane Vital i Restylane Vital Light tankom se iglom u malim količinama injektira duboko u kožu na željena područja. Za optimalne rezultate, preporučuje se početni period od 3 tretmana u intervalima od 4 nedelje. Nakon završenog početnog tretmana nekim pacijentima potreban je tretman održavanja svakih 6 meseci, ali s vremenom tretmani održavanja postaju ređi.

Da li je tretman bolan?

Tretman traje oko 15-30 minuta i nije toliko bolan. Zavisno o želji i pragu tolerancije pacijenta, nanosi se krema za smanjenje bola.

Neželjene pojave:

Moguće neželjene pojave u vezi su sa osetljivošću na injekcije; uključuju crvenilo, osetljivost na dodir, oticanje, podliv, ali nikada nisu ozbiljne ili dugotrajne i nestaju nakon nekoliko dana. Budući da tretiramo izložene delove tela, na primer ruke, potrebno je isplanirati kalendar dan-dva nakon tretmana. Veće dugotrajne neželjene pojave su retke.

Oporavak:

- Ne konzumirati veće količine alkohola 24 sata posle tretmana.

- Ne vežbati 24 sata nakon tretmana.

- Ako uočite podlive, primenite led ili kremu protiv hematoma. Dopuštena je upotreba pudera na mineralnoj bazi.

- Ako ste skloni podlivima, koristiti tablete ili kremu protiv hematoma dan pre tretmana i 5 dana nakon tretmana.

- Mi ćemo temeljito izmasirati tretirana područja nakon zahvata, dok se kod kuće možete lagano masirati sami, preko sterilne gaze.

- Pokušajte izbegavati solarijume i saune 3-4 dana nakon tretmana.