HEMIJSKI PILING ZA OPORAVAK VAŠE KOŽE

Hemijski piling je dermatološki postupak aplikovanja različitih agenasa na kožu, s ciljem izazivanja ljuspanja (eksfolijacije). Kontrolisano povređivanje kože dovodi do njenog obnavljanja, smanjenja pigmentnih nepravilnosti, finih bora, keratoza, ugnutih ožiljaka.

Prvi pilinzi potiču od Starih Egipćana koji su za unapređenje kvaliteta kože upotrebljavali životinjska ulja, so i alabaster. Egipćanke su se kupale u mleku i tako koristile dobrobiti laktične kiseline, jedne od alfa-hidroksi kiselina.

Turci su vatrom izazivali eksfolijaciju.

Prvi dermatološki pilinzi potiču još iz 1882. godine, od nemačkog dermatologa P. G. Unna koji je opisao svojstva salicilne kiseline, rezorcinola i trihlorsirćetne kiseline.

Postoje blagi, srednje duboki i duboki pilinzi.

Blagim pilinzima osvežavamo kožu i stimulišemo njenu regeneraciju. Srednje dubokim pilinzima skraćujemo vreme lečenja akni i smanjujemo mogućnost nastanka posledica akni (fleke, ožiljci). Dubokim pilinzima zatežemo kožu, poboljšavamo joj tonus, povećavamo produkciju kolagena, smanjujemo fine bore i linije.

Procedura traje 15 minuta i radi postizanja optimalnih rezultata zahteva pripremu kože pre pilinga i adekvatnu negu i fotoprotekciju nakon pilinga.

Kombinacijom raznih kiselina i maski možemo dovesti do čudotvornih rezultata.

Iako se poboljšanja vide već nakon prvog tretmana, potrebna je serija od 5 do 6 pilinga za postizanje dugoročnih rezultata.

Hemijski piling je uvod u svaku antiejdžing proceduru. Predlažemo ga kod pušača kao redovnu jednomesečnu negu za osveženje umorne, sivkaste kože. Takođe i nakon leta, radi smanjenja zadebljalog rožastog sloja nastalog usled dejstva UV radijacije, što može dovesti do niza problema na koži sklonoj mašćenju i bubuljicama.

Duboki piling savetujemo kao obaveznu jednogodišnju proceduru radi održavanja i unapređenja tonusa kože, za produkciju kolagena i elastina, otklanjanje hiperpigmentacije.

Hemijskim pilingom može se tretirati lice, vrat, dekolte, leđa, pa i šake.

Odabir pilinga je stvar iskustva dermatologa, a u skladu sa željama pacijenta. Tretmani su individualni, prilagođeni tipu kože i problemu koji rešavamo.

Blagi pilinzi su procedure koje možete obaviti i u kratkim pauzama tokom dana, nakon kojih se odmah možete vratiti u socijalni zivot. Srednje duboki pilinzi mogu izazvati blago crvenilo koje brzo prolazi. Pilinzi TCA kiselinom dovode do ljuspanja kože u trajanju od par dana, te savetujemo da se obave krajem radne nedelje. Takve pilinge često nazivamo “vikend pilinzima”.

Napomena:

Hemijski piling, ili dermatološki piling, jeste preparat koji se ne nalazi u slobodnoj prodaji, jer njegova aplikacija od strane nestručnih lica može izazvati dugotrajne reakcije kože. Metode kombinovanja raznih pilinga i drugih procedura, u cilju što boljih rezultata, jesu umetnost vašeg dermatologa.