HRANA KOJA PODMLAĐUJE

Koža je naš najveći organ, pokriva celo čovekovo telo, i na njoj se odražavaju prvi spoljašnji pokazatelji starenja. Osim stresa, nedostatka sna, loše dijete, alkohola i cigareta, na stanje naše kože utiče i ishrana.

Postoji  hrana koja utiče na smanjenje bora, štiti kožu od starenja i pomaže joj da ostane elastična i hidrirana, i koju bi trebalo da konzumirate kako biste zadržali mladolik izgled i izbrisali bore s lica.

Jagode su bogat izvor antioksidanasa. Štite naše telo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.

Kivi i pomorandže sadrže obilje vitamina C, koji je potreban za proizvodnju kolagena, proteina koji održava kožu elastičnom i čvrstom. Osim zatezanja kože, vitamin C pospešuje smanjenje suve kože, a kao antioksidans štiti naše telo od štetnih spoljašnjih uticaja, poput starenja kože zbog velike izloženosti suncu.

Jabuke  sadrže bakar važan za proizvodnju melanina, jer štiti kožu od spoljašnjih uticaja.

Avokado  sadrži i proteine i mnogo vitamina C i B, te podstiče proizvodnju kolagena.

Borovnice su svojim bogatstvom antioksidansa idealan dodatak ishrani za sprečavanje preranog starenja.

Dinja je izvrstan izvor likopena, vitamina A i C, koji sprečavaju štetno delovanje slobodnih radikala.

Krompir i šargarepa su bogati beta karotenom. Svi koji su često izloženi suncu već su čuli za antioksidans pod nazivom beta karoten. Oštećenja na koži uzrokovana suncem jedan su od glavnih razloga starenja kože, a beta karoten štiti kožu od štetnih UV zraka.

Paprika je bogata likopenom, koji podstiče proizvodnju kolagena.

Badem je bogat vitaminom E, koji je važan za elastičnost kože.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, koji su jedan od zaštitnika kože, posebno kad se radi o zaštiti od UV zračenja. Osobe koje često piju zeleni čaj primećuju smanjenu hrapavost kože i povećanje elastičnosti i hidrantnosti.

Vaš Laser Centar i dr Sofija Malbaša