SAČUVAJTE ZDRAVU KOŽU LICA

Da biste imali lepu i zdravu kožu lica, čak i da je genetika na vašoj strani, veoma su važni i vaš životni stil, ishrana, navike i nega koju joj posvećujete. Možete mnogo toga da uradite za sebe i svoje telo ukoliko stekne određene zdrave navike.

– Održavajte kožu čistom. Uvek je čistite ujutro i uveče. Na koži se tokom dana skupljaju prašina, šminka, mrtve ćelije, pa je neophodno svakodnevno ukloniti taj sloj sa lica. Nikako nemojte odlaziti na spavanje sa šminkom na licu.
– Pijte dovoljno vode tokom dana. Povećanje temperature, kao i visoka vlažnost vazduha navode telo da se znoji. Ovo za kožu nije dobro, jer se kroz znojenje gube elektroliti, pa koža dobija umoran i suv izgled. Zbog toga je važno da uvek budite hidrirani.
– Spavajte 7-8 sati. Mnogi ljudi ne shvataju koliko je san važan u održavanju mladalačke kože. Kada zaspimo, koža se regeneriše uz pomoć proizvodnje kolagena i elastična, koji su odgovorni za toniranje i elastičnost tkiva.
– Izbegavajte boravak na suncu i sunčanje u periodu između 10 i 16 časova. Sunčanjem nastaju promene na koži, od kojih mnoge mogu biti veoma opasne. Osim toga, sunčevi UV zraci očtećuju i kidaju vlakna kolagena i elastina, koja koži daju elastičnost.
– Pazite na ishranu. Hrana bogata vitaminima je najbolja za kožu. Ako izbacite prerađenu hranu, peciva, testenine i šećere, a dodate proteine, zeleniš i voće, nećete samo smanjiti kilograme nego će to uticati i na zdravlje vaše kože.
– Trudite se da smanjite stres, jer se to uvek odražava i na vašu kožu. Redovno vežbajte i pronađite svoj najdraži način opuštanja. ​
– Uvek koristite proizvode za negu koji odgovaraju vašem tipu kože kako biste joj pružil pravilnu i adekvatnu negu.

Vaš Laser Centar dr Sofija Malbaša