KAKO DA ZAŠTITITE KOŽU OD SUNCA I ŠTETNOG UV ZRAČENJA?

Proleće je uveliko počelo, leto se bliži, a sa njim i period izlaganja sunčevim zracima. Bez obzira na to koliko volite sunčanje na plaži i preplanuli ten, ako ne budete pažljivi, negativni efekti sunca mogu da ostave ozbiljne tragove na vašoj koži.

UV zračenje je najveći krivac za starenje kože pri izlaganju suncu, ali i za potencijalni nastanak melazmi i hiperpigmentacije kože. UV zračenje iscrpljuje rezerve kolagena u koži i stvara opekotine, pa je neophodno da se pre svega zaštitite od ove vrste negativnog uticaja sunca. Izuzetno je važno da pri odabiru kremu za sunčanje, izaberite preparat sa širim spektrom zaštite.  Takođe je neophodno da sprečite stvaranje slobodnih radkala. Sunce dovodi do oksidacije kože tokom koje ona oslobađa slobodne radikale, što troši kolagen. Nedostatak kolagena čini da koža deluje opuštenije i starije. Osim kreme za sunčanje, ukoliko koristite vitamine C i E, zaštita vaše kože biće dramatično bolja.

U letnjim mesecima pod dejstvom UV zraka iz sunčeve svetlosti i solarijuma može doći do pojave novih ili promene već postojećih promena na licu i telu u vidu melazmi i hiperpigmentacije kože.


Fleke ili hiperpigmentacije su nakupine pigmenta u koži koje joj daju tamniju prebojenost. U velikom broju slučajeva nastaju kao posledica prekomernog izlaganja suncu ili kao posledica sunčanja kože koja je tretirana neadekvatnim kozmetičkim preparatima. Većina fleka predstavlja promene koje ostaju na koži ako se ne tretiraju pravilno jer su prisutna oštećenja kože različitog stepena.


Melazma je najčešći oblik hiperpigmentacije i uglavnom se javlja simetrično na područjima tela koja su stalno izložena suncu (posebno na licu, ali i na rukama i vratu). I upravo je izlaganje suncu glavni uzrok pogoršanja situacije kada su ove promene na koži u pitanju. Melazma može biti i posledica poremećaj funkcije jajnika, a mogu ih izazvati i lekovi koji izazivaju fotosenzitivne reakcije (pojedini antibiotici).


Tretman REVERSE PEEL pruža novi pristup melazmi i hiperpigmentaciji.

Melazma se normalno tretira postupkom koji je namenjen za uklanjanje novonastalog melanina, hemijskim pilingom ili laser tretmanima.  Kod melazme se međutim višak melanina stvara dublje, u dermu, tako da previše agresivan pristup može dovesti do upale i povratnog efekta sa pogoršanim posledicama.  Naziv proizvoda aludira na preokrenuti pristup koji deluje od dubokih ka površinskim slojevima kože, progresivno ublažava dermalnu pigmentaciju, a izaziva ljuštenje epidermalne pigmentacije.


Tretman se sastoji od TRI FAZE. O svim dodatnim pitanjima i detaljima se možete informisati u našem Laser centru, gde uvek možete i uraditi ovu vrstu tretmana.
Vaša dr Sofija Malbaša