ŠTA SU BORE I KAKO NASTAJU?

Kako starite na koži počinju da se pojavljuju linije, neravnine i udubljenja koja se sa godinama povećavaju. Ove ,,nepravilnosti” kože nazivaju se bore. S vremenom koža se istanjuje, postaje suvlja i gubi prirodnu elastičnost, pa se i njena sposobnost odbrane od spoljašnjih faktora smanjuje.

Pojava bora se zapravo dešava u dermisu – drugi sloj kože koji sadrži strukturalne elemente – proteine poput kolagena i elastina koji koži daju čvrstoću i elastičnost. Kako starimo usporava se proces razmnožavanja ćelija dermisa, on se istanjuje, slabi mreža kolagenskih vlakana i pojavljuju se neravnine na površini kože. U isto vreme smanjuje se lučenje zaštitnih ulja koja hidriraju kožu, pa ona postaje suvlja i samim tim sklonija boranju.

Bore se najviše pojavljuju na delovima lica koja se mimikom najviše ,,gužvaju” – okoloočna regija i koža oko usana, ali i na delovima lica na koje gravitacija ima najjači uticaj – brada i vrat. Dekolte je takođe jako sklon ranom pojavljivanju bora zbog opadanja tonusa grudi i velike izloženosti suncu.

KOJI SU GLAVNI FAKTORI KOJI UTIČU NA POJAVU BORA?

Na prvom mestu tu je genetska predispozicija koju svako od nas nosi u svom genetskom kodu. Pogledajte lica svojih mama i baka – verovatno ćete i vi na isti način i na istim mestima dobiti bore. Pored ovog, postoji i niz spoljašnih faktora koji utiču na nastanak bora.

Sunce, pušenje, dehidratacija i neke vrste lekova spadaju među najčešće uzročnike prevremenog nastanka bora. U duvanu postoji niz supstanci koje koje utiču na usporavanje krvotoka i usporen dotok hranljivih materija do ćelija kože.

Osobe sa svetlijom kožom imaju slabiju prirodnu otpornost na negativna dejstva UV zračenja sunca pa će brže od tamnoputih dobiti bore na licu.

Facijalne ekspresije takođe ubrzavaju nastanak bora. Ako se puno smejete, škiljite i pravite grimase lice će se na mestima gde se koža ,,gužva” brže izborati.

Način spavanja takođe utiče na nastanak bora. Ukoliko uglavnom spavate naslonjeni na lice vršite veliki pritisak na kožu lica.

Jedno od glavnih pitanja koja se psotavljaju u vezi sa borama jeste KADA nastaju. Ovo je zapravo jako individualna stvar koja zavisi od osobe do osobe – genetske predispozicije, ishrane, životnih navika… Generalno, prve bore nastaju u kasnim 20-im godinama života, da bi se s vremenom povećavao njihov broj, kao i vidljivost.

Da biste bolje razumeli proces starenja pogledajte šta se zapravo dešava sa kožom lica u različitim periodima života.

20-te: U ovom periodu, a posebno u ranim 20-im, bore se još uvek nisu pojavile, ali je u ovom periodu ključna PREVENCIJA. Zapravo, tretman kakav pružamo koži u ovom periodu direktno će uticati na izgled lica i intenzitet bora u 30-im godinama. U ovom periodu života je još uvek suviše rano da počnete sa anti-aging kremama, ali je neophodno da postanete svesni potrebe da zaštitite lice od negativnih spoljašnjih faktora kao što su sunce, teška šminka, prljavština iz vazduha, nepravilna ishrana… U ranim 20-im koža je blistava, sveža i zategnuta i nema ni traga od bora. Nakon 25. godine možete početi da primećujete sitne znake prvih bora, posebno oko očiju i usana gde mišići lica konstantno rade.

30-te: Ovaj period života može predstavljati pravo buđenje svesti o stanju i potrebi pravilne nege kože. U 30-im godinama počinju da se pojavljuju prvi znaci starenja kože, posebno na mestima gde je najjači uticaj gravitacije. Možda ćete primetiti da su vam obrve spuštenije i da je koža na bradi izgubila svoju mladalačku elastičnost. Oko očiju i usana se pojavljuju prve bore koje još uvek nisu tako izražene. Ovo je period kada je neophodno da počnete sa anti-aging negom.

40-te: U ovom periodu života počinje borba sa još jednim faktorom koji utiče na pojavu bora – divljanjem hormona. Kako ulazite u kasne 40-te i bližite se menopauzu počećete da primećujete jacno vidljive znake starenja kože. Sitne bore oko očiju nastale u 30-im se produbljuju i javljaju se nove bore oko očiju i usana. Koža na bradi gubi elastičnost, kapci i jagodice se opuštaju. U ovom periodu je bitno da prilagodite negu svojim zrelim godinama.

50-te: U ovom periodu života, osim površinskih, dešavaju se i dubinske promene u strukturi kože. Smanjuje se volumen dermisa, tonus mišića je u opadanju, čak se i struktura kostiju blago menja. Na celom licu se vidi uticaj gravitacije. Bore postaju dublje i izraženije i volumen središnjeg dela lica – obrazi i jagodice – opada. Ipak još uvek nije vreme da odustanete od anti-aging tretmana. Nikada nije kasno da štitite lice od sunčevog štetnog uticaja.

60-te: Ovo je vreme kada treba da prihvatite svoje godine i uživate. I dalje je neophodno da koristite UV zaštitu kako biste umanjili pojavu fleka od sunca. Koža u 60-im drastično gubi na volumenu u donjim delovima – brada, vilica, vrat – dok u gornjim delovima bore bivaju sve dublje i izraženije.

KAKO DA USPORTIE NASTANAK BORA?

Ne postoji način da sprečite nastanak i zaustavite pojavu bora, ali pravilnom negom možete da ga usporite i odložite bore za koji godinu.

Jako je bitno da na vreme počnete sa kvalitetnom i odgovarajućom negom lica koju ćete prilagoditi svom tipu kože i svojim godinama. Takođe, neophodno je da STALNO koristite kreme sa zaštitnim faktorom. Budite svesni činjenice da negativni UV zraci utiču na starenje kože čak i kad je napolju oblačno ili kada između vas i spoljašnosti stoji prozor. Sunce je jedan od najšetnijih faktora za kožu lica i neprijatelj mladolikog izgleda!

Pravilna higijena lica i čišćenje, upotreba lagane i kvalitetne šminke, redovno skidanje šminke, spavanje na leđim umesto na strani ili stomaku – sve ovo su korisne taktike koje će usporiti starenje lica.

Takođe, namirnice koje unosimo u organizam mogu pomoći proizvodnju kolagena u dermisu kože i tako pospešiti elastičnost i produžiti mladost lica.

A ako ništa od navedenog, ipak, nije dovoljno za Vaš osećaj i doživljaj lepote, mi smo uvek tu da “popravimo” nepravilnosti i izbrišemo neku suvišnu boru.