ZAMKE JEFTINOG PODMLAĐIVANJA

Dame koje ne žele da im se tragovi starenja ogledaju na licu, spremne su da odvoje novac za estetske intervencije, međutim, kako da budu sigurne da je onaj kome plaćaju uslugu dovoljno stručan, te da će biti tretirane kvalitetnim materijalom?

Poslednjih godina i kod nas dostupi najsavremeniji tretmani podmlađivanja iz oblasti estetske medicine, i to ne samo u lekarskim ordinacijama – gde bi po prirodi stvari jedino i trebalo da se obavljaju – već i u kozmetičkim, pa i frizerskim salonima.

U javnosti se nedavno povela polemika oko toga što pojedine medicinske intervencije, poput mezoterapije, dermarolera, hemijskog pilinga ili ubrizgavanja hijaluronskih filera, obavljaju i oni koji za to nisu kvalifikovani. Takođe, otvorilo i pitanje korišćenja falš materijala koji pojeftinjuju tretman, ali, s druge strane, mogu da budu izvor brojnih zdravstvenih komplikacija.

Zbog nedovoljne informisanosti pacijenti se lako prepuštaju nestručnim ljudima, naročito ako im se tretmni nude po znatno nižoj ceni od realne. Anitejdž preparati su skupi. Ukoliko se  nabavlja kvalitetatan i originalni proizvod, cena ne može da bude niska. Ovakvi tretman nude se po drastično nižim cenama, te opravdano treba posumnjati u kvalitet.

Naše tržište preplavljeno kopijama hijalurona, botoksa, koktela za mezoterapiju.

Ukoliko do primene ovakvih preparata dođe, pacijent je i fizički i finansijski oštećen, a uz to ponovo mora da potraži pomoć kako bi se ispravila greška nestručnih lica i nesavesnih lica. U velikom broju slučajeva šteta naneta koži ne može da se popravi.

Zbog mogućih zloupotreba, u Francuskoj je pre desetak godina donešen zakon kojim je jasno definisano da mezoterapiju mogu da obavljaju specijalisti mezoterapije, dermatolozi i plastični hirurzi. Kozmetičari i niži medicinski kadar, po zakonu, ne smeju da rade takve tretmane, a to se odnosi i na lekare u kozmetičkim salonima. U apotekama ne možete kupiti ni igle ni preparate, ukoliko nemate potvrdu da ste specijalizovani za ovu vrstu tretmana.

Naš savet je da pre odlaska na tretman proverite kome poklanjate poverenje i plaćate uslugu, jer to što neko sebe naziva doktorom antiejdž medicine, ne znači da on to zaista i jeste.

U nekoliko koraka, podsetićemo Vas šta podrazumevaju antiejdz tretamni.

MEZOTERAPIJA

Mezoterapija je metoda lečenja raznih oboljenja, a u estetskoj medicine koristi se za podmlađivanje, skidanje masnih naslaga, strija, celulita, podočnjaka… U zavisnosti od indikacije, specijalno spravljeni kokteli koji se sastoje od preparata vitamina, enzima, kolagena… ubacuju se u sloj kože 4 do 13 mm zavisno od regije koja se tretira. Nakon tretmana moguća je pojava crvenila i modrice, ali sve je prolaznog karaktera. Mezoterapija lica sadrži vitamine i hijaluron, a zavisno od tehnike rada i veštine lekara zavisi period oporavka. Ukoliko je lekar iskusan oporavka nema, a ukoliko nije podlivi i modrice mogu da stoje na licu i do 10 dana.

Trajnost rezultata: savetuje se da nakon postignutih rezultata održavate povremenim tretmanom. Ukoliko prihvatite trend zdravog života rezultati su trajni.

Moguće komplikacije: Usled nestručnosti može doći do mučnina, vrtoglavica, povraćanja, poremećaja rada organa i anafilaktičkog šoka.

HIJALURONSKI FILERI

Ovo je procedura najbezbednijeg saniranja bora na koži lica, vrata i dekoltea. Ubacivanjem čistog hijalurona proverenih i poznatih proizvođača daje fascinantan rezultat koji vidite nakon tri nedelje. Intervencija traje 15 minuta. Fileri su medicinski proizvod hijaluronske kiseline koji se ubrizgava ispod bore. Pacijent koji u svojoj anamnezi ima postojanje herpesa, lekar će prepisati antivirusnu terapiju 48 sati pre tretmana. Postupak je jednostavan i bezbolan. Radi se veoma tankom iglom kroz koju se ubacuje određena kubikaža filera. Različite tehnike injekciranja se mogu koristiti, a to zavisi od vrste filera, mesta koje se tretira i iskustva lekara. Savetuje se da 3 dana nakon tretmana pacijent ne konzumira suviše topla ili hladna pića, ne uzima vitamin C i aspirin. Fileri hijalouronske kiseline proizvode se biotehnološkim postupkom u obliku sterilnog prozirnog gela. Prednost ovih modernih filera jest da nisu permanentni, za razliku od starih silikonskih filera, i da su dugotrajniji, u odnosu na zastarele kolagenske filere. Dodatna prednost hijaluronskih filera jest u tome što ih nije potrebno testirati na alergije jer nisu životinjskog porekla, za razliku od kolagenskih filera.

Trajnost rezultata: do dve godine.

Moguće komplikacije: otoci, hematomi koji su prolazni, granulomi i nekroza koze.

DERMAROLER

Valjkom na kome se nalazi mnoštvo sitnih iglica prelazi se preko kože i na taj način ona se povređuje, ali se istovremeno aktiviraju mehanizmi koji stimulišu proizvodnju kolagena i elastina. Koristi se za uklanjanje ožiljaka, strija, bora, revitalizaciju kože, za suženje pora, tretiranje celulita, sprečavanje opadanja i za regeneraciju kose, kao i za uklanjanje hiperpigmentacija kože.

Trajnost rezultata: Čak i ako se odmah posle tretmana pokažu rezultati mora se sačekati nekoliko nedelja koliko traje proces obnavljanja ćelija. Savetuje da se rade 4 do 7 tretmana u zavisnosti od zone, a da razmak između tretmana bude oko tri nedelje. Rezultati se odrzavaju povremenim ponavljanjem tretmana.

Moguće komplikacije: Nesterilisanim rolerom direktno stupa u kontakt sa krvlju osobe kojoj se radi tretman, što može biti uzrok raznih infekcija i zapaljenja. Tokom tretmana ne sme doći do oblinijeg krvarenja, dok su minijaturne kapljice krvi na mestu uboda (kapljasto krvarenje) znak da je tehnika izvođenja tretmana bila uspešna.

HEMIJSKI PILING

Koža se tretira određenim kiselinama različitih koncentracija u cilju uklanjanja oštećenog sloja kože. Sastoji se od glikolne, limunske, bademove, laktobionske….kiseline. Hemijskim pilingom se mogu lečiti akne, fine bore, ožiljci, gruba koža, nastala nakon sunčanja, fleke i pege. Mogu se raditi na licu, rukama, nogama i vratu. Broj tretmana zavisi od tipa kože i težine oštećenja kože. Najčešće je potrebna serija od 5-6 tretmana, ali kod manjih oštećenja potreban je samo jedan tretman. Izvođenje tretmana je brzo, efikasno i bezbolno. Ova tretman se ne radi u letnjim mesecima jer je sunce za ovu vrstu tretmana kontraindikovano.
Trajnost rezultata: postignuti rezultati zahtevaju da se tretman povremeno ponovi u zimskim mesecima.

Moguće komplikacije: opekotine i ožiljci.