OPORAVITE KOŽU NAKON SUNČANJA

Znamo da je sunčanje štetno, da bez šešira i krema sa skoro trocifrenim zaštitnim faktorom ne smemo ni da privirimo na plažu; znamo da čak i pod suncobranom može da se izgori, a i u vodi zbog odsjaja!
Sve znamo, ali eto, povuklo nas je, opustili smo se i izgoreli, a s letovanja se vratili sa suvom, ispucalom dehidriranom kožom, flekama i pegama.

Prva pomoć kod opekotina

Ukoliko smo dobili opekotinu od sunca, najpre treba da utvrdimo da li je reč samo o crvenilu kože praćenim bolom i neprijatnim zatezanjem ili je ozbiljnija situacija, pa osim crvenila, imamo i bule (velike mehurove ispunjene tečnošću). Crvenilo praćeno bolom:

  • U prvom slučaju kod bolnog crvenila prvo treba da rashladimo kožu tuširanjem mlakom, prohladnom vodom. Mlaz ne sme da bude jak. Nakon rashlađivanja opekotina, treba posegnuti za onim što nam je pri ruci – jogurtom. Namazan u tankom sloju veoma je delotvoran za ublažavanje tegoba. Aloja takođe ima pozitivan efekat, ali savetujemo da se, svakako, ode u apoteku i kupi neki emolijentni krem i bočica termalne vode koja se u spreju lako nanosi na kožu.

Što su bogatijeg mineralnog sastava, efikasnije su i brže smiruju crvenilo i bol.

Teže opekotine

U drugoj varijanti, kod težih opekotina kada su, osim crvenila, prisutni i mehurići puni tečnosti a javlja se i mučnina i vrtoglavica, neophodno je javiti se lekaru.

Tada postoji realni rizik od pojave infekcije i dehidratacije, pa nije retkost da takvi pacijenti provedu i nekoliko dana u krevetu uz terapiju kortikosteroidima, koje u blažim slučajevima treba mazati na oštećeno mesto, a u težim i mazati i piti.

Nakon letovanja

Ovakve opekotine, osim što povećavaju rizik od raka kože, izazivaju i foto-starenje. Nakon letovanja preplanulost polako prolazi, a mi uočavamo da je koža gruba, hrapava, dehidrirana, pojavile su se i fleke… Ali pre nego što otrčimo u kozmetički salon da raznoraznim tretmanima povratimo svežinu kože, neophodno je posetiti lekara.

Kožu oštećenu suncem mora da pregleda dermatolog, ne samo zbog tretmana i procedura kojim će popraviti postojeće stanje već da ne bi promakla i ostala nedijagnostikovana neka promena na koži koja može ugroziti zdravlje, pa i život. Tek nakon toga mogu se sprovoditi dermatokozmetološke procedure koje će popraviti stanje suncem ostećene kože.

Hemijski piling i mezoterapija

Hemijski piling je nanošenje određenih hemijskih supstanci koje kontrolisano skidaju slojeve (oštećene) kože, čime se ona regeneriše. Nakon toga se preporučuje mezoterapija. Ovim postupkom se hranljive, vitaminske i osvežavajuće supstance tankim iglama ubacuju duboko u kožu, što pomaže da se ona regeneriše i revitalizuje nakon oštećenja koje je pretrpela tokom leta.

Estetske posledice sunčanja

Čak i sunčanje koje nije izazvalo opekotine dovodi do foto-starenja. Koža postaje:

  • dehidrirana zbog povećanog gubitka vode
  • gruba usled gomilanja izumrlih ćelija
  • sa naglašenim borama zbog pojačanog kidanja vlakana kolagena
  • neujednačene boje jer dolazi do neravnomernog i ubrzanog stvaranja pigmenta melanina
  • sklona aknama usled zapušenja izvodnih kanala lojnih žlezdi

Očekujemo Vas u Laser Centru, da Vašoj koži vratimo prvobitni sjaj.

 

dr Sofija Malbaša