KAKO DA POMOGNETE SVOJOJ KOŽI DA “PREŽIVI” LETOVANJE

Jedno nedavno sprovedeno istraživanje otkriva da, uprkos silnim savetima, mnoge osobe i dalje ne pridaju veliki značaj tome. Najgori su oni u starosnoj grupi od 18 do 29 godina, od kojih čak 57% priznaje da retko koristi sredstva sa zaštitnim faktorom, 46% kaže da je u poslednjih godinu dana ozbiljno izgorelo na suncu, a 20% priznaje i da su se u istom periodu odavali i „kvarcovanju“. I pored toliko dokaza da izlaganje UV zracima oštećuje kožu i može da dovede do raka, neke žene su još nemarne po tom pitanju. Dobro, priznajemo da svakodnevno mazanje sredstvima sa zaštitnim faktorom može da bude malo naporno. Ali manje će vam teško padati ako usvojite određene navike koje ćete obavljati gotovo automatski. Neka ova pravila postanu vaše svakodnevne navike…

Uvek imate dovoljno različitih sredstava za zaštitu

Veoma masne kreme koje ostavljaju debeo sloj na koži i imaju visok zaštitni faktor su odlično rešenje za plažu, ali u svkodnevnoj upotrebi one vam mogu više predstavljati gnjavažu nego pomoć. Zato u torbi uvek nosite sa sobom kremu za sunčanje u spreju sa laganom teksturom, koju ćete za čas naneti na otkrivene delove tela bilo da sedite u bašti kafića ili šetate gradom.

Kupujete isključivo sredstva sa širokim spektrom zaštite

Važno je da sredstvo pruža zaštitu i od UVA i od UVB zraka. UVA zraci prodiru kroz sve slojeve kože, sve do potkožnog tkiva, i uzrokuju bore, a mogu da izazovu i melanom, kao i karcinom ćelija kože. Za razliku od njih UVB zraci dopiru samo do dermisa (drugog sloja kože) i izazivaju opekotine, ali su takođe odgovorni i za mnoge slučajeve melanoma. Najopasniji tip raka kože je melanom, koji je inače drugi po učestalosti rak u starosnoj grupi od 15 do 29 godina, a treći po učestalosti kod žena tridesetih godina.

Držite mleko za telo sa zaštitnim faktorom u kupatilu

Ako vam je krema za sunčanje pri ruci, na polici kraj kade ili ispod ogledala na primer, veća je verovatnoća da ćete se setiti i naterati da se namažete odmah posle tuširanja, nego ako posle morate da razmišljate o tome. Stručnjaci savetuju da to treba da vam postane deo svakodnevne rutine, poput pranja zuba.

Štitite usne

Usne su kod mladih žena najugroženija zona po pitanju razvoja raka kože. Zato ih svaki put kada izlazite iz kuće namažite odgovarajućim sredstvom sa zaštitnim faktorom. Ni odeća ni šešir vam ne štite usne i zato je balzam za usne sa zaštitnim faktorom, koji ne bi trebalo da bude manji od 15, obavezan.

Zamišljate mogući izgled svoje kože za 10 godina

Kada se danas pogledate u ogledalo, verovatno vidite blistavu, zategnutu i zdravu kožu. Pa, možda zvuči šokantno, ali ako preskačete mazanje zaštitnim sredstvima možete očekivati da već u narednih 10 godina vidite crvene fleke, borice i druge posledice štetnih sunčevih zraka. Tu štetu je možda delimično i moguće popraviti, ali ne uvek i ne u potpunosti. Ako ne štitite kožu redovno, znaci starenja će početi da bivaju vidljivi već krajem dvadesetih i početkom tridesetih, tvrde stručnjaci.

Posebno vodite računa ako uzimate kontraceptivne pilu

Hormoni koje sadrže kontraceptivne pilule ponekad mogu da izazovu pojavu tamnih fleka na koži lica. Izlaganje UV zracima ove promene može dodatno da pogorša ili čak učini trajnim. Zato bi žene koje koriste kontraceptivne pilule i imaju ovu vrstu diskoloracije na koži lica trebalo posebno da vode računa i da redovno nanose zaštitna sredstva, kao i da nose šešir.

Zaštitite izložene, a često zaboravljene delove kože

Žene obično zaboravljaju da zaštitnim sredstvom namažu zadnju stranu vrata i kožu uz ivicu kose. Takođe redovno zaboravljamo šake, zadnju stranu ušiju i tabane. Problematična regija je i koža glave. Osim što ne možete da je namažete zaštitnim sredstvom, nije lako proveriti da li na njoj ima sumnjivih izraslina i promena na koži.

Nosite šešir

Modni trendovi vam ove godine definitivno idu na ruku, jer su šeširi sa širokim obodom potpuni hit. Zato obavezno nabavite jedan, i to od gusto tkanih materijala koji sprečavaju prolazak UV zraka. Ali, znajte da je i pored šešira mazanje zaštitnim sredstvima obavezno jer pesak, beton i voda reflektuju UV zrake koji tako dospevaju i do kože u senci šešira.

 

Ne zaboravite tretman hijaluronom nakon letovanja

Hijaluronska kiselina postala je prepoznatljiv preparat za poboljšanje izgleda i kvaliteta kože. Ova supstanca je sastavni deo naše međućelijske tečnosti, nalazi se u koži, strukturama oka, omotačima zglobova.

Molekul hijaluronske kiseline kod svih živih stvorenja je isti. To je činjenica koja omogućava da se molekul koga stvaraju insekti koristi koristi za podmlađivanje a da pri tome ne izaziva alergijsku reakciju.

Hijaluronska kiselina je sredstvo koje najmoćnije vezuje vodu, naime 1gr hijalurona vezuje 6L vode. Kada je u prirodnom stanju koristi se samo u mezoterapiji i hidrataciji kože jer joj je trajnost svega 3 dana.

Da bi trajnost bila 6 meseci ili godinu dana potrebno je da se molekuli posebno vezuju između sebe (ukrštaju). Sa ukrštanjem molekula dobija se različita gustina gela koji se ubrizgava.

Starenjem koža postaje tanka i dehidrirana. Količina kolagena i elastina se smanjuje a obrazi postaju izbrazdani. Hijaluronska kiselina male viskoznosti može se stavljati kao potpora usahle kože. Tokom sedam dana molekuli hijaurona vezuju molekule vode a koža postaje hidrirana i sjajna.

Čitava površina kože napuni se malim depoima hijalurona. Tako koža dobija dodatnu vlažnost i volumen a tokom vremena sintetišu se dodatna kolicina kolagena i elastina.

Ovo je tretman koji je prilagođen hidrataciji cele površine lica, vrata i nadlanice šaka.

Tretman se sprovodi ubrizgavanjem hijalurona u kožu velikim brojem malih uboda. Procedura je neprijatna ukoliko se koža prethodno ne anestezira specijalnim kremom koji sadrži lokalni anestetik.

Efekat je vidan odmah nakon tretmana i ne može se efikasno sprovesti ni na jedan drugi način. Čak i koža koja izgleda kao ispresavijan papir, za koju se čini da ne postoji metoda kojom se može pomoći, već posle prvog tretmana je vidno lepša.

Kada se hijaluron koristi za popunjavanje dubokih bora ili oblikovanje jagodica i usana gustina molekula je mnogo veća a ubrizgavanje dublje. Tada govorimo o ovoj supstanci kao o fileru. Hijaluronska kiselina je jedini bezbedan filer ukoliko se upotrebljava na adekvatan način.

Ponavljanje tretmana je na godišnjem nivou i omogućava značajno odlaganje hirurških procedura.

Tretmani hijaluronskom kiselinom mogu se kombinovati sa procedurama hemijskih pilinga ili botoksom. Laserski tretmani se ne preporučuju jer intenzivno zagrevanje kože dovodi do bržeg razgrađivanja hijalurona.

Upotreba hijaluronske kiseline u kozmetske svrhe je bezbedna metoda sa visokim nivoom zadovoljstva pacijenata.