Botoks

Botoks

U poslednjih dvadeset godina doneo je najveći napredak u savremenoj estetskoj i opštoj medicini, a ujedno je najefikasniji i najpopularniji estetski tretman u svetu. Uklanja sitne i duboke bore, poboljšava linije lica i očiju, a njegov rezultat vidljiv je u roku od nekoliko dana, bez straha od hirurškog zahvata. Botoks uspešno uklanja bore na čelu, bore nastale mrštenjem i sitne bore oko očiju. Dodatno može ukloniti bore na nosu i podignuti obrve, uglove usana i zategnuti vrat. Čudesne primene botoksa uključuju i spuštanje usana kod pacijenata kojima se previše vide desni i sužavanje lica kod onih koji imaju previše izraženu muskulaturu za žvakanje.

Kako deluje botoks?

Pre primene botoksa kod svakog pacijenta ispitamo rad pojedinih mišića koji učestvuju u mimici lica. Nakon precizne identifikacije mišića koji snažnim delovanjem stvaraju neželjene bore, tankom iglom se primenjuje botoks. Mišići se s vremenom opuštaju budući da botoks blokira put nervnim impulsima prema mišiću. Koža koja prekriva te mišiće zateže se i ravna jer je preostali aktivni mišić napet i na taj način se eliminišu bore.

Da li je tretman bolan?

Tretman traje svega 5-10 minuta i praktično je bezbolan. Moguća je primena kreme za smanjenje bola pre tretmana, ali igle su toliko tanke da za to gotovo nema potrebe. Mnogi pacijenti osećaj ubrizgavanja botoksa su uporedili s tretmanima akupunkture ili čupanjem obrva, čak su mnogi nazvali celo iskustvo vrlo opuštajućim!

Koliko traje dejstvo botoksa?

Rezultati botoksa postaju vidljivi nakon 2-7 dana, a delovanje bi trebalo trajati oko 3-6 meseci. Ako pacijent redovno ponavlja tretmane, mišići se s vremenom smanjuju i na taj način se produžava i poboljšava estetski rezultat tretmana. Poslednja istraživanja pokazala su da se kod pacijenata koji godinama primenjuju botoks, bore u potpunosti mogu izbrisati.

Da li je siguran?

Botoks je prečišćeni protein koji se dobija iz bakterije clostridium botulinum. Mnogo je pogrešnih uverenja o botoksu, a neretko ga nazivaju i otrovom što je apsolutna dezinformacija. Botoks je zapravo organski, prirodni preparat, u potpunosti bezopasan. Primenjuje se od početka 70-ih godina u raznim granama medicine, uključujući neurologiju i oftalmologiju, a u estetskoj medicini koristi se više od 20 godina.

Tokom više od 30 godina primene botoksa u medicini, nije zapažena nijedna ozbiljna alergijska reakcija i zbog takve dugotrajne primene možemo sa sigurnošću zaključiti da ne izaziva nikakve dugotrajne negativne efekte. Vrlo je bitno imati na umu da tretman botoksom nije permanentan i da je vrlo siguran. Botoks se metabolizuje lokalno na mestu ubrizgavanja i ne širi
se ostalim delovima tela.

Izgleda li prirodno?

Vrlo smo zadovoljni povratnim informacijama naših pacijenata koji su oduševljeni novim i mlađim izgledom. Većina pacijenata priznaje da njihova okolina ne pripisuje novi izgled nekom tretmanu, nego im govore da izgledaju sveže, zdravo, odmorno. Ponosni smo na vrlo umeren i personalizovan pristup, pružajući tako našim pacijentima željeni prirodan i mlađi izgled u savršeno primerenim okvirima estetike.

Neželjeni efekti:

Neželjeni efekti su retkost u tretmanima botoksom. Čak ako do njih i dođe, važno je znati da apsolutno ne postoje dugotrajni neželjeni efekti. Približno jedan sat nakon aplikacije botoksa, na mestima ubrizgavanja pacijent može imati jedva primetna sitna crvena ispupčenja koja će nestati u roku od jednog sata. Glavobolja, zatezanje, modrice i osećaj težine vrlo su retke pojave, a u slučaju da do njih dođe nestaju za nekoliko dana.

Oporavak

• Ne konzumirajte veće količine alkohola 24 sata nakon zahvata.
• Ne vežbajte 24 sata nakon zahvata.
• Ne masirajte lice i izbegavajte kozmetičko čišćenje lica ili preterano pritiskanje tretiranih područja nedelju dana nakon zahvata. Izbegavati i podvodno ronjenje, kao i nošenje zaštitnih kaciga za motor.
• Ne ići spavati 4 sata nakon tretmana, pokušati zaspati na leđima, noć nakon tretmana.
• Pokušajte vežbati tretirane mišiće do 4 sata nakon zahvata, dakle nastavite se smejati, mrštiti itd.
• Ako uočite podlive, primenite led ili kremu protiv podliva. Puderi na mineralnoj bazi mogu se primeniti odmah nakon tretmana.
• Ako ste skloni podlivima, koristiti tablete ili kremu protiv podliva dan pre tretmana i 5 dana nakon zahvata.
• Pokušati izbegavati solarijume i saune 3-4 dana nakon tretmana.
• Ne upotrebljavati dezodoranse 24 sata ako ste bili na tretmanu protiv znojenja.

Pre i posle