Sta je mezoterapija?

Mezoterapija je terapijska metoda kojom doktor kroz veliki broj malih uboda ubrizgava male količine razređene aktivne supstance, što daje maksimalan efekat zahvaljujući blizini mesta delovanja i ukupnoj većoj koncentraciji te supstance na ciljanom mestu bez neželjenih reakcija organizma na datu supstancu. Ovaj tretam se kod nas od skoro koristi, a jedan odalazak kod dermatologa, recimo ako želite da uklonite masne naslage.

Obavezan pregled

Posle razgovora s doktorom, pregleda i merenja sledi procedura: mnogo malih uboda. Uglavnom su bezbolni, mada ima koktela koji su bolni i na to ćete biti upozoreni. Ukoliko ste jako osetljivi na bol moguće je raditi posle primene lokalne anestezije u vidu krema što će za desetak minuta odložiti početak samog bockanja. To može donekle da utiče i na koktele, pa se ostavlja na vama i lekaru odluka da se u svakom slučaju posebno o primeni krema. Uglavnom, na licu se anestezijski krem češće primenjuje. Najčešće je prvi dolazak taj koji može da bude nelagodan zbog straha od nepoznatog, a već drugi put ćete biti opušteniji i podnosićete lakše male ubode.

Delotvorne iglice

Igla kojom se vrši tretman je jako tanka i kratka i jedan vid uboda je površinski, drugi nešto dublji. Paradoksalno, iskustvo govori da se ovi dublji ubodi bolje podnose. Sama procedura traje od desetak minuta do jedan sat zavisno koliko faza određenog mezoterapijskog tretmana treba uraditi.

Delotvornost

Masne naslage se zaista skidaju, obimi se smanjuju, ali mezoterapija nije metoda za skidanje kilograma, mada neki kokteli značajno utiču i na apetit i na brže ukupno sagorevanje energije, pa je rezultat toga manjak kilograma. Ipak, ne verujte u čuda, veliki gubitak kilograma za kratko vreme nikada nije zdravo. Činjenica jeste da dijetni režim ishrane primenjen istovremeno s mezoterapijom lakše daje rezultate, ali s obzirom na to da masno tkivo nije teško, gubitak centimetara više ukazuje na promene. Zato je idealno je da se kombinuju dijeta i mezoterapija tj. lipoloza.

Mezoterapija i lipoliza

Svakako najpopularnija primena koja je proslavila mezoterapiju je uklanjanje masnih naslaga.To se zove lipoliza – bukvalno prevedeno uništavanje, razlaganje masti. Lipoliza je samo drugo ime za ovaj deo mezoterapije – jednu posebnu tehniku kojoj ipak prethode ostale poznate faze mezoterapije. Mezoterapija kroz lipolizu uspešno rešava skidanje manjih masnih naslaga kad je u pitanju stomak, leđa, kukovi, ruke, celulit na butinama, zadnjici i rukama.

Broj tretmana

Broj mezoterapija je individualan i zavisi od uzrasta i ozbiljnosti celulita. Računa se da je optimalno oko 10-12 mezoterapija, a rezultati počinju da se vide posle prvih lipoliza. Manji zahtevi daće rezultat i posle šest-šest dolazaka. Lipoliza se može uraditi i kroz poseban protokol kroz jednu do tri seanse, zavisno od prakse lekara i vašeg vremena.

Kome se ne preporučuje

Mezoterapija se ne sprovodi kod osoba sa akutnim infektivnim virusnim ili bakterijskim oboljenjima, poremećenim koagulacionim statusom, insuficijencijom srca, pluća, jetre i bubrega, dijabetesom i drugim autoimunim i endokrinim oboljenjima, kao i u trudnoći i laktaciji.

Neželjeni efekti

Mogu da se jave, posebno na telu, ako se pogodi poneki mali krvni sud, na koži se javi modrica. Na licu je moguće prvo crvenilo i blaga otečenost, ali se on povlači već u prvih pola sata. Na telu tačkice od uboda mogu da ostanu dan ili dva. Modricama treba najmanje nedelju dana da prođu. Drugi razlog pojave modrica može da bude i naknadno otapanje masnih naslaga, a veoma retka opisana reakcija kože je obojenost na mestu modrice ili uboda koja se sporije povlači.