Kako nastaju fleke na licu?

Melazma (fleke na licu) je stanje kože koje se manifestuje tamnim hiperpigmentovanim flekama, najčešće na licu. Obično se manifestuje na čelu, obrazima, nausnicama, grebenu nosa. Melazma je češća pojava kod žena, dok se svega 10% slučajeva javlja kod muškaraca.

Šta dovodi do pojave melazme?

fleke na licuUzrok melazme nije poznat. Promene hormonalnog statusa mogu biti okidač oboljenja, kao i genetske predispozicije. Supstituciona hormonska terapija u klimakterijumu ne dovodi do pojave pigmentacija. Melazma je često udružena s trudnoćom ili uzimanjem kontraceptivnih pilula. Ultraviolentno zračenje kao i jako svetlo reflektora mogu provocirati sintetizovanje pigmenta. Svaka iritacija kože može izazvati povećanje pigmentacije kod osoba sa tamnijom puti. Melazma, bez obzira na sve, nije znak ni jednog poremećaja organizma, niti disfunkcije nekog od organa.

Kreme sa zaštitnim UV faktorom su obavezne u lečenju ovih pigmentacija. Moraju sadržati zaštitu od UVA i UVB zraka, a zaštitni faktor ne sme biti manji od 30. Sve supstance koje iritiraju kožu samo mogu pogoršati stanje i treba prekinuti s njihovim nanošenjem. Na tržištu postoji čitav spektar krema sa efektom izbeljivanja, a najčešće se koriste: hidrokvinon, azelaična kiselina, retinoidi i rucinol. Navedene supstance smanjuju aktivnost ćelija koje proizvode pigment. Terapija mora trajati najmanje tri meseca i može biti efikasna samo kod vrlo blagih oblika melazmi. Hemijski pilinzi, dermo roleri i  laserska abrazija koriste se u tretiranju ozbiljnijih oblika melazme. Hemijski pilinzi i dermo roleri su uspešna metoda, jer ne mogu napraviti reaktivnu pigmentaciju. Podjednako su uspešni i tretmani laserom.

Dijagnoza se postavlja jednostavnim pregledom kože. Veoma retko je potrebna biopsija da bi se dokazalo oboljenje.

Nabrojane procedure mora izvoditi lekar zbog mogućih neželjenih efekata tretmana. Izbegavanje izlaganju UV zracima i iritansima, uz pravilne tretmane i adekvatnu negu kože mogu dovesti do veoma dobrog rezultata.